Schuldgevoel en schaamte

Wat mij heeft geholpen mijn schuldgevoel opzij te kunnen zetten zodat ik wel open over de verslaving durfde te gaan praten.

Na wat pogingen om tot een afspraak te komen, lukt het om een datum geprikt te krijgen die voor ons allebei past. Ik ga kennis maken met een moeder, wat ik vaker doe.
We hebben altijd een raakvlak. En in onze situaties is er sprake van drugsgebruik of in herstel van gebruik.

Het kennismaken begint daarom vaak met het delen van ons verhaal. Verhalen waarin we elkaar herkennen.  Herkennen in de gevoelens die we gekend hebben of waar we nog mee te maken hebben. Maar vooral ook dat we er zo open over kunnen spreken. Het delen met elkaar is ook omdat we dat allebei “durven”.

Wat mij daarin eerder heeft tegengehouden is mijn schaamtegevoel. Met daarbij mijn schuldgevoel.
De gedachte die ik daar zelf in had. Waar heb ik het verkeerd gedaan, wat heb ik verkeerd gedaan? Maar ik leerde dat mijn gedachten van mij zijn en daarom niet altijd waarheid.

Nadat ik langzaam uit mijn burn–out kwam krabbelen, mocht ik eerst gesprekken hebben met een psychologe. Zij leerde me over het hebben van gedachten en of dit waarheid is
Een andere stap die ik maakte was dat ik trainingen ben gaan volgen. In één daarvan werd me duidelijk dat mijn schuldgevoel niet terecht was. Ik hoefde dat niet te voelen. Ik heb als moeder namelijk mijn best gedaan, naar kunnen en weten op dat moment.

Niet meer schuldig hoeven voelen, bracht me ook dat ik me dus niet meer hoefde te schamen. Het één is verbonden met het ander. Voor velen is dat de reden om niet over de verslaving van je geliefde kind openlijk te spreken. Het taboe waar je vaak over hoort.

Ik hoop dat deze blog je helpen zal.

Als ouder ben je niet de oorzaak, heb je geen schuld en hoef je je dus niet te schamen. Het is zo jammer als je die gedachte blijft houden en jij je daardoor beperkt voelt om het gesprek wel aan te gaan.
Het delen werkt namelijk helend. En precies dat is wat voor JOU helpend is.
Voor mij is het geen taboe meer om met jou in gesprek te gaan over de verslaving en wat dit met zich meebrengt voor jou.

Voel je vrij om contact met mij op te nemen.

Fijn dat je dit blog las. Ik hoop van harte dat het je steun biedt. Je bent niet de enige met problemen op dit gebied. Mocht je hierover met mij willen praten, dat kan altijd. Bel, app of mail me gerust. Je krijgt altijd antwoord. 

Voor als je hulp nodig hebt als naaste bij het omgaan met een verslaving.

Abonneren op mijn blog

Als je het fijn vindt om mijn blogs per mail te ontvangen, meld je dan hieronder aan.

Adres

Van der Duinstraat 41
5161 BL Sprang-Capelle

06 43 15 35 00

   inf@loved-ones-support.nl

  Whatsapp

KvK 87869063
BTW nummer NL 004499430B84

Privacy verklaring